FAQ

Hier vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over Meanderpark. Je kunt ons altijd bereiken, zie onderaan deze pagina.

Algemeen en financiën

Wat is Meanderpark?

Meanderpark is een gemengd wonen project van Portaal te Nieuwegein. De naam is ontleend aan de het voormalige gemeentehuis van Nieuwegein. Het project omvat in totaal ongeveer 250 woningen. Het complex is in zijn geheel in bezit van Portaal. In dit project krijg je een permanent huurcontract.

Hoeveel kamers hebben de woningen en wat zijn de huurprijzen?

Er zijn 159 driekamerwoningen en 91 een- en tweekamerwoningen. Alle woningen worden aangeboden tot de sociale huurgrens. Portaal wijst passen toe: de huurprijs kan worden aangepast aan je inkomen.

Waar bestaan de servicekosten uit?

Voor 2023 bedragen de servicekosten € 71,06 per maand. Deze zijn opgebouwd uit:

 • Glasfonds: € 1,20
 • Gemeenschappelijke elektra: € 10,26 *
 • Schoonmaak: € 16,40 *
 • Groenvoorziening: € 11,50 *
 • Huismeester: € 10,00 *
 • Rioolfonds: € 0,90
 • PV-(zonne)panelen (6 stuks): € 12,00
 • Woonvereniging: € 10,00

* Let op! Over de werkelijke kosten voor gem. elektra, schoonmaak, groenvoorziening en huismeester betaal je jaarlijks 5% administratiekosten. Deze zijn dus nog niet bij bovenstaande servicekosten inbegrepen. De administratiekosten worden berekend bij de eindafrekening. De eerste eindafrekening vindt plaats rond april in het volgende jaar.

Welke servicekosten tellen mee voor de huurtoeslag?

Onderstaande servicekosten tellen mee voor de berekening van de huurtoeslag:

 • Gemeenschappelijke elektra: € 10,26
 • Schoonmaak: € 16,40
 • Huismeester: € 10,00

Op de website van de Belastingdienst kun je meer informatie vinden.

Wat zijn de inkomensvoorwaarden?

Voor de sociale huurwoningen gelden de regels volgens de rijksoverheid. Kijk voor meer informatie op de website van de rijksoverheid.

Er zijn een aantal woningen beschikbaar voor huishoudens met een middeninkomen:

 • Eenpersoonshuishouden: > € 24.076 ≤ € 52.147
 • Meer personen: > € 32.676 ≤ € 52.147
Moet ik ingeschreven staan bij WoningNet?

Als je nog niet ingeschreven bent, moet je dat doen zodra je geselecteerd bent. Zorg dat je al je gegevens en bijlagen levert of actualiseert. Des te sneller verloopt de administratie.

Wat gebeurt er met mijn inschrijfduur bij WoningNet?
Zoals elke andere woningzoekende krijg je 75% van je inschrijfduur terug als je een woning hebt gevonden. Om van deze regeling gebruik te maken, schrijf je je binnen een jaar opnieuw in en betaal je € 25,00 aan inschrijfkosten.
Met welke partijen werkt Portaal voor dit project samen?
Voor Meanderpark werkt Portaal nauw samen met Lister, De Tussenvoorziening en Steunpunt Vluchtelingen Nieuwegein. De Gemeente Nieuwegein maakte de bouw mogelijk (vergunning) en financiert de begeleiding van de zorgprofessionals.

Voorzieningen

Is er een gasaansluiting aanwezig in de woning?
Nee, alle woningen zijn gasloos. Je kookt elektrisch, en brengt je eigen kooktoestel mee. Elk appartement heeft een individuele warmtepomp voor warm water en verwarming, en een aansluiting op 6 zonnepanelen.
Hebben de woningen een aansluiting voor een vaatwasser?
In de woning is geen vaatwasser-aansluiting aanwezig. Je zult dus met de hand moeten afwassen.
De woningen hebben vloerverwarming. Moet ik hier rekening mee houden bij het kiezen van vloerbedekking?

Niet alle vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. In de bewonersgids lees je waar je op moet letten bij het kiezen van vloerbedekking. Neem vooral géén laminaat!

Zijn de woningen voorzien van internet/wifi en een telefoonaansluiting?

In je woning is een glasvezelaansluiting en een aansluiting voor kabelinstallatie aanwezig. Je bent zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een internet- en TV-abonnement. Meer informatie hierover kun je vinden in de bewonersgids. Een telefoonaansluiting is aanwezig.

Hebben de woningen een bergruimte?

Er zijn geen bergingen buiten. Er is wel bergruimte in de woningen. Daar zit ook een aansluiting voor de wasmachine.

Is er parkeergelegenheid bij het gebouw?
De parkeergarage onder het gebouw heeft 250 parkeerplaatsen voor auto’s. Je fiets kun je hier ook stallen.
Hoe kan ik reparaties of schade melden?

In geval van schade of benodigde reparaties aan uw woning of gebouw, kun u dat melden bij Portaal

Wat te doen bij spoedreparaties?

Bij spoed bel je de klantenservice van Portaal op tel. 088 – 767 82 25

Hoe kom ik aan een afvalpas?

Op dit moment heb je een mileupas nodig. Je huisafval kun je kwijt in de ondergrondse containers. Je kunt hier een milleupas aanvragen via de website van RMN

Bewoners en selectieprocedure

Voor wie is Meanderpark?
De ‘magic mix’ gaat uit van een combinatie van begeleide en onbegeleide bewoners. De begeleide bewoners zijn statushouders en mensen uit de maatschappelijke opvang. De onbegeleide bewoners zijn starters op de woningmarkt die binnen het concept gemengd wonen passen. Dit wordt beoordeeld door een toelatingscommissie. Op die manier willen we een community bouwen waarin iedereen iets bijdraagt.
Hoe is verhouding tussen de verschillende soorten bewoners?
Ongeveer één op de drie woningen wordt aangeboden aan een `begeleide huurder’.
Krijgen begeleide huurders ook een vast huurcontract?

Statushouders wel. Zij zijn afkomstig uit Luifelstede, waar zij tijdelijk konden wonen.

Er zullen bewoners zijn die altijd begeleiding nodig zullen hebben en zij krijgen zodoende geen eigen contract. Ook komen er bewoners die tijdelijk in Meanderpark wonen omdat hun eigen complex verbouwd wordt. De meesten gaan na de verbouwing terug.

Mensen afkomstig uit de Maatschappelijk Opvang (bijvoorbeeld ex-daklozen of ex-verslaafden) kunnen op den duur een eigen, vast huurcontract krijgen. Zij zijn dan volledig in staat zelfstandig te wonen en leveren dan ook een bijdrage aan de community.

Hoe worden huurders geselecteerd?

De betrokken zorginstellingen (Lister en De Tussenvoorziening) selecteren hun bewoners zelf. Dat geldt ook voor het Steunpunt Vluchtelingen Nieuwegein.

Portaal selecteert de onbegeleide huurders. Dat zijn kandidaten die zich via de website van Meanderpark hebben ingeschreven en een motivatie hebben geleverd. Op basis daarvan worden ze uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. De volgende stap is een intakegesprek, waarna de kandidaten horen of ze definitief geselecteerd zijn.

Wonen in Meanderpark is niet vrijblijvend. Je levert graag een bijdrage aan het met elkaar samenleven. Je besteedt daar gemiddeld een dagdeel per week aan. De kandidaten moeten kunnen motiveren in hun aanmelding waarom zij in aanmerking willen komen. We vragen hen wat ze kunnen betekenen voor de woongemeenschap en of ze al ervaring hebben in de omgang met de doelgroepen.

Hoe zorgen jullie ervoor dat er geen ‘gedoe’ komt?

Hier zorgen we samen met de bewoners voor, op verschillende manieren:

 • Door begeleide en onbegeleide bewoners te mixen
 • Bewoners uit de maatschappelijke opvang worden niet willekeurig gekozen, maar geselecteerd
 • De Tussenvoorziening, Lister en Steunpunt Vluchtelingen bieden begeleiding op de locatie aan
 • Op de locatie is ook een (sociaal) beheerder van Portaal aanwezig
Weet ik vooraf wie mijn buren worden of kan ik dat beïnvloeden?

Nee. Het complex wordt gespikkeld ingedeeld, dus begeleide en onbegeleide bewoners door elkaar. Wij proberen dat zo goed mogelijk te doen. Je kunt niet zelf je woning kiezen!

Wat voor bijdrage verwachten jullie van de huurders?
Aandacht voor je buren: elkaar groeten, belangstelling voor wel en wee, drink eens samen koffie. En samen iets organiseren van spontaan samen spelletje doen tot gepland met elkaar koken/eten of verjaardag vieren. Zowel per gang als groter gezelschap. Hiervoor is de ontmoetingsruimte bedoeld.
Waarom hebben jullie voor deze mengvorm gekozen? Wil je dan niet iets onmogelijks?

We voorzien in de maatschappelijke behoefte aan betaalbare huisvesting voor onder meer starters, jongeren en statushouders.

Statushouders willen graag integreren, de taal leren en zijn vaak goed opgeleid. Op deze manier bieden we hen de mogelijkheid om kennis te maken met jongeren van hun eigen leeftijd.

Anderen zijn gemotiveerd om deel te nemen of terug te keren in de maatschappij. Zij kunnen een nieuwe sociale kring opbouwen en een bijdrage leveren aan Meander en op termijn breder in de samenleving.

Inmiddels hebben we ervaring opgedaan: Groene Sticht, Parana, Majella Wonen en Place2BU.

Hebben woningzoekenden uit Nieuwegein voorrang?

Ja, bij gelijkwaardige motivatie hebben inwoners uit Nieuwegein voorrang.

Andere vraag?

Gaat je vraag over het aanbod en/of inschrijven? Dan kun je een e-mail sturen naar [email protected]. Voor algemene informatie kun je een e-mail sturen naar [email protected]

Interesse om hier te wonen?

Door de grote belangstelling is het niet meer mogelijk om je aan te melden voor woningen in de categorie ‘sociale huur’.

Het is alleen nog mogelijk om je aan te melden voor twee- en driekamer appartementen bij een inkomen net boven de sociale huur inkomensgrens.

Voor Meanderpark werkt Portaal nauw samen met de volgende organisaties: